Weingut am Schlipf - Schneider

Det er umulig å skrive noe om Weingut am Schlipf - Schneider uten å først komme med noen betraktninger om sted. Navnet på vinprodusenten refererer i seg selv til et spesielt sted, det er et eponym for vinmarken Am Schlipf, en bratt sørvestskråning med helning på 30-40 % beliggende på en kalksteinåre 300-350 meter over havet. Om ikke det er imponerende nok i seg selv, når du står i vinmarken, beliggende i Weil-am-Rhein, Tyskland, og setter blikket rett fremover, da ser du Jura-fjellene. Vend blikket nordvestover og du ser mot Alsace, mot sør og du ser Basel. Weil-am-Rhein, St. Louis og Basel er et sammenhengende urbant område, men byene tilhører tre forskjellige land. Vinmarkene i landsbyen Lörrach, hvor familien Schneider også har vinmarker, tilhører delvis vinregionen Baden, delvis AOC Basel-Stadt.

Johannes og Christoph dyrker Spätburgunder, men det kunne like gjerne ha vært Pinot Noir på etiketten. Det som ikke er tvetydig er stedet. Vosne Romanée Les Beaux-Monts og Nuits St. Georges Clos des Corvées er unikt gode voksesteder. Det samme er Weiler am Schlipf.

Schlipf2
Vinmarken Am Schlipf

Weingut am Schlipf - Schneider er en bedrift med lange tradisjoner i Weil. Familien har hatt sete her i over 500 år. Selve vinvirksomheten startet derimot først i 1892 og den har gradvis blitt foredlet gjennom generasjonene. Seneste generasjon består av brødrene Johannes og Christoph, som kom inn og tok over driften i 2017 og 2018.

Schneider-familiens vinmarker dekker 15 ha, fordelt på landsbyene Lörrach, Haltingen, Weil, hvor enkeltvinmarken Am Schlipf ligger, og Ötlingen. Vinmarkene ligger spredt, blant annet fordi Tüllinger Berg, fjellformasjonen hvor alle vinmarkene ligger, er et naturreservat. Det er både skog, kratt, blandet vegetasjon og andre dyrkede vekster her. Rik vegetasjon og et rikt dyre- og insektliv er et godt utgangspunkt for bærekraftig vindyrking. 40 % av dyrket grunn er beplantet med Spätburgunder. Resten er fordelt på hvite Pinot-varianter, Chardonnay og Gutedel (Chasselas), som er en spesialitet i området.

Mens foreldrene, interessant nok med tanke på den geografiske plasseringen, i all hovedsak var orientert mot tysk vinproduksjon, har de to brødrene trukket veksler på nærheten til andre vinregioner og et større erfaringsgrunnlag. Det har ført til flere endringer. Spätburgunder fermenteres nå med en vesentlig andel hele klaser, sulfittnivåene er halvert og sulfitt tilsettes senere i prosessen. I vinmarkene, som aldri har vært kjemikalisert, har brødrene påbegynt omlegging til biodynamisk dyrking. Ugress håndteres mekanisk, dekkvekster dyrkes i mellomradene og teer og ekstrakter brukes mot meldugg og skadedyr.

Det er fire nivåer av spätburgunder tilgjengelig fra Weingut am Schlipf - Schneider: regionalvinen Vom Kalkstein; kommunevin, kommunevin fra gamle vinstokker og enkeltvinmarksviner. De to førstnevnte er tilgjengelige for tidlig konsum, mens de to sistnevnte nivåene handler om dype og faste spätburgundere med lagringspotensiale. Ikke dermed sagt at de to førstnevnte er enkle viner, selv regionalvinen, en miks av alle kommunene, Spätburgunder vom Kalkstein modnes halvannet år på store eikefat før tapping. Am Schlipf - Schneider er en old school-produsent. Snarveier forekommer ikke.

Med tanke på hvor bra dette allerede er - fantastiske vinmarker på kalksteinjordsmonn og ikke-manipulativ vinmaking - blir det veldig spennende å følge denne eiendommen fremover. Når effektene av den biodynamiske praksisen får full effekt, og Johannes og Christoph får justert metodene til perfeksjon, er det ingen grunn til at Weingut am Schlipf - Schneider skal stå noe tilbake for de beste eiendommene i Burgund.