Weingut Georgium

En gang i løpet av høsten 2021 satt vi på en restaurant i Wien med noen av våre østerrikske venner og vindyrkere. Når vi først var i godt og kvalifisert selskap, ønsket vi litt veiledning i det østerrikske vinlandskapet så vi stilte dem spørsmål om hva som var deres personlige favoritter fra Østerrike. Hva var den beste vinen de hadde smakt fra hjemlandet? Ett av svarene som dukket opp var Georgium Burgundercuvée 2014. Vi kjente ikke til vinen eller produsenten fra før, så da det viste seg at restauranten hadde vinen på kartet, bestilte vi en flaske og drakk den. Dagen etter hadde vi tatt kontakt.

Marcus Gruze
Marcus i kjelleren

Weingut Georgium er en forholdsvis ny vingård, etablert i 2008, drevet av paret Marcus Gruze og Uta Slamanig. De holder til i St. Georgen am Langsëe, en liten bosetting med opprinnelse i et benediktinsk kloster fra 1000-tallet i provinsen Carinthia (Kärnten) helt sør i Østerrike. Selv de som kan sin vingeografi, vil ha store problemer med å plassere Georgium på det østerrikske vinkartet - Carinthia er i utgangspunktet ikke en vinregion. Den grenser riktignok til Steiermark i øst, men beplantningene er svært begrenset. I hele Carinthia er det kun 125 ha med dyrket vinmark.

Marcus Gruze fødtes og vokste opp i St. Georgen am Langsëe hvor foreldrene hans drev et gjestgiveri. Som så mange andre barn av hotell- og restauranteiere fikk han inn vertskapelighet med blodet. Han utdannet seg til kokk og jobbet lange timer utenlands. Tidlig 2000-tall dro han til New Zealand for å jobbe for en økologisk vingård med tilhørende restaurant. Da han noen år senere dro hjem til Østerrike, tok han seg jobb hos en biodynamisk vinbonde i Steiermark før han i 2008 overtok 3 ha med vinmark i St. Georgen.

Selv om vingården i seg selv er nyetablert, er ikke modernitet et særlig relevant begrep for å forstå Georgium. Mer relevant er det å trekke inn hvordan vindyrking og vinmarksklassifisering har vært en del av munkeordeners aktivitet siden tidlig middelalder. Vin har vært dyrket ved Langsëe i mange hundre år. Marcus arbeid kan sees som en forlengelse av munkenes arbeid. Benediktinerne levde etter regelen om at Gud måtte æres i alt man gjorde. Den samme perfeksjonen finnes i Marcus arbeid, om enn med den forskjell at Marcus ærer naturen for naturens skyld.

Vinmarkene til Georgium består av to parseller i en sørvendt skråning på nordsiden av innsjøen. I den nederste og midtre sand og leireholdige delen dyrkes Chardonnay, Pinot Blanc og Gris, mens Pinot Noir dyrkes i den mer karrige og kalkrike berggrunnen øverst i vinmarken. I nord avgrenses vinmarken av et skogholt og sammen med dekkvekster og frukttrær bidrar dette til økt biodiversitet og fine biotoper for nytteinsekter. Alt arbeid i vinmarken gjøres i henhold til biodynamiske og ikke-mekaniske praksiser. Pløying gjøres med hest for å unngå jordpakking, sauer slippes inn for beiting, druene plukkes for hånd.

Utenom en musserende, lager Georgium i all hovedsak tre viner: Burgundercuvée - en blend av Chardonnay, Pinot Gris og Pinot Blanc; Chardonnay M - en oransjevin; og Pinot Noir. Vinene lages med minimal påvirkning og ingenting tilsettes utenom litt sulfitt. De kunne lett fått merkelappen naturvin, uten at det gikk an å protestere på det. Samtidig ville en slik merkelapp misset noe av det essensen ved Georgium. Dette er ikke naturvin i den enkleste forstand av begrepet - nemlig at vinen er laget uten tilsetninger. Marcus viner er meislet etter et klassisk vinideal som handler om at store viner er et resultat av et godt terroir, metodisk arbeid i vinmarken, lave avlinger og tålmodig kjellerarbeid. Som eksempel, Marcus Pinot Noir er laget av avlinger på 2 tonn, oransjevinen hans, Chardonnay Maische, er modnet i over fem år.

Det er disse ambisjonene, disse kvalitetene, som gjorde at vi høsten 2021 drakk en flaske vin på en restaurant i Wien, og bestemte oss for at vi ville jobbe med Marcus og Uta.