Monterinaldi

Arketype er en betegnelse på en opprinnelig form. Det er et vanskelig begrep å bruke om vin, all den tid den opprinnelige formen ikke kan være annet enn teoretisk. Det finnes ikke levende eksempler på Chianti Classico fra gamle tider som vi kan smake mot nye utgaver. Likevel gir det mening å snakke om arketyper når en vinstil er så indoktrinert i den kollektive bevisstheten til kompetente vinsmakere at de unisont istemmer: "Dette er Chianti Classico". Det var det som skjedde første gang vi i Old School Wines smakte Monterinaldis Chianti Classico. Ansatt 1 og ansatt 2 løftet hodet, så på hverandre og nikket. De hadde funnet ur-chiantien.

Skilpadden2
Det trege livet i Radda

Monterinaldi er en 55 ha eiendom i Radda, selve hjertet av Chianti Classico, en drøy times kjøring sørover fra Firenze. Eiendommen har en historie som går tilbake til middelalderen. Det er i det hele tatt mye historie her - midtveis mellom Firenze og Siena går det lett an å se for seg at stridigheter mellom føydalherrer fra de to byene fant sitt arnested her. Det er en grunn til at det finnes et slott her, på en høyde hvor fienden kan oppdages i tide.

Det gamle slottet tilhører ikke eiendommen lenger. Det gjør derimot femti hektar vinmarker og diverse bygningsmasse i denne lille bosetningen i Radda som bærer navnet til slottet. Inntil 2010 eller deromkring, ble mesteparten av produksjonen solgt som druer og som bulkvin. Gradvis, piano-piano, og derav valget av en skilpadde som emblem for eiendommen, ble det lagt planer for å produsere og tappe vin av høy kvalitet under egen merkevare på eiendommen.

Siden eiendommen inntil nylig ikke produserte vin selv, var det aldri behov for en vinmaker, og kvalitetsutviklingen ble derfor lenge ledet av en person som i all hovedsak brydde seg om hva som skjedde i vinmarken; en sivilagronom. 

Med vinmark og natur som utgangspunkt, er det ikke overraskende at parsellering og konversjon til økologisk dyrking - sertifisert fra og med 2018-årgangen - har vært prioritetene. I kjelleren er hovedfokus å bevare den kvaliteten som har blitt skapt i vinmarken. Det betyr spontangjæring, tre til fire ukers maserasjon med forsiktig uttrekk og lang modning på betongtanker og brukte eikefat av varierende størrelse og alder.

Produksjonen fordeles på flere produkter med innstegsvinen Chianti Classico som den produksjonsmessig største. Det lages dernest en Riserva som ofte kommer fra noe eldre vinstokker og med krav til minimum to års modning, samt to versjoner av Chianti Classico fra vinmarken Boscone, som er den mest steinete vinmarken, med jordsmonn av pietraforte, en sandstein med høyt innhold av kalk, solrik og med gamle planter. Dette terroiret produserer druer med spesielt god tanninmodning, og det er mindre behov for å raffinere og polymerisere disse tanninene ved lang modning på eikefat. Det lages derfor en enkeltvinmarksvin, Vigneto Boscone, som ikke modnes på fat i det hele tatt, kun betong, i to år, for å bevare det opprinnelige uttrykket. Den andre vinen fra Boscone er Gran Selezione di Radda, som er eiendommens toppvin.

Eiendommen skiftet hender i 2023 da den ble overtatt av Paolo Nocentini, en opprinnelig kommunist som bygde opp et globalt logistikkimperium av den lokale bedriften hvor han startet som sentralbordoperatør på 50-tallet. Med en åpenbar ekspertise i å utvikle noe gradvis, piano-piano, og med erfaring fra økologisk vindyrking i Colli Fiorentini og produksjon av økologisk cinta senese (toscansk griserase), bæres eiendommens filosofi videre under ny eier og ledelse.